SoundYoga

Ett soundyogapass består av en yang del (dynamisk flödande) där chi/pranas/livskraft får hitta fria flöden i kroppen, att lösa upp blockeringar som sedan tas om hand och omfamnas i yin delen (statisk). Detta genererar till att balansera de maskulina och feminina energierna vilket kan leda till välmående, acceptans, harmoni och växande.

Ett soundyoga pass/ kriyas innehåller dessutom på något sätt alltid:

asanas/ kroppsställning att stå eller sitta i olika ställningar/positioner för att släppa på spänningar/blockeringar, sträcka ut kroppen komma åt exempel bindväv för att mjuka upp få kroppen att bli mer elastisk.

bandhas/kroppslås där vi drar ihop muskler och pressar ofta energin upp längs med ryggraden speciellt i ett så kallat rotlås som ofta görs efter en yogaposition för att generera energi, förstärka övningen men också för att stärka upp bäckenbotten. Kroppslåsen sägs också påverka blodtrycket och ha en föryngrande funktion på kroppen.

pranayamas/andningsmeditation är ett av yogans viktigaste beståndsdel. Under ett yogapass andas vi kontrollerat och medvetet. Vi andas in prana livskraften och det finns en koppling mellan vårt andetag och vår ande själen Atman. I det yogiska andetaget så fokuserar vi på att få ner andetaget i nedre delen av buken och genom att andas in expandera mage, bröstkorg nyckelbenen för att sedan medvetet och kontrollerat andas ut och känna hur nyckelbenet bröstkorgen och magen sjunker in i kroppen. Genom att träna vårt andetag så ökar vi lungkapaciteten, blodet syresätts, de inre organen masseras. Vi blir lugna och avslappnade men får även bättre fokus och energi, klartänkthet öppnar energiflöde och löser upp blockeringar. Det finns även olika andningstekniker att använda oss av beroende på vad vi vill uppnå i kropp och sinne, meditation, mantra och sound.

meditation används antingen i början eller i slutet av passet. I början så kan det användas för att ta oss in djupare in i kroppen eller att det finns en intuition/ tydlighet som kan hållas genom hela passet.

Sound/ljud finns med under hela kriyan och är noga utvalt för passets uppbyggnad. Antingen så finns där en speciell rytm att följa i musiken så vi alla andas som i en enda stor lunga tillsammans, eller ett ljud som ligger som en bakgrund en frekvens att ta i in i kropp och sinne. De kan även innehålla olika instrument så som exempelvis gong, skålar shrutibox, tinshaws mm.

Mantra Vi har även med en mantrasång på slutet som ibland även innefattar rörelser. Dessa är även de noga utvalda för att stämma överens med det vi jobbat med under själva kriyan för att sedan manifestera detta ytterligare i mantrasången/ meditationen.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: